perjantai 17. maaliskuuta 2017

Suicidaalisuus

Suicidaalisuus eli itsetuhoisuus on käyttäytymistä, jossa itseä vahingoitetaan tai otetaan henkeä uhkaava riski (Mielenterveystalo 2017). Henkeä uhkaava riski voi olla vaikkapa riskien ottaminen liikenteessä tai päihteiden liikakäyttö. Pahimmassa tapauksessa suicidaalisuus voi johtaa itsemurhaan. Tilastokeskuksen (2016) mukaan Suomessa tehtiin vuonna 2015 731 itsemurhaa. Tämä oli 60 itsemurhaa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Lisäksi itsemurhakuolleisuus on vähentynyt 40 prosenttia viidessätoista vuodessa. Kolme neljästä itsemurhan tehneistä oli miehiä.

http://im.mtv.fi/image/96134/landscape16_9/555/313/b6e1e690e52d286df18758cd4f9b3dbb/OO/1358697.jpg

Itsetuhoisuus on useimmiten ennen kaikkea avunhuuto. Taustalla itsetuhoisella henkilöllä voi olla esimerkiksi masennus tai muu psykologinen kipu, kuten psykoosi, delirium tai agitaatio. Jokin kriisi elämässä on voinut laukaista masennuksen, eikä ihminen näe enää tietä ulos. Itsemurhariskiä nostavat muun muassa päihderiippuvuus, yksinäisyys, työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen. Myös esimerkiksi persoonallisuushäiriöt voivat nostaa itsemurhariskiä.

https://i.ytimg.com/vi/Q9h2fdsCkVg/maxresdefault.jpg


Mitä voimme poimia tästä?

Tulemme varmasti kohtaamaan työssämme itsetuhoisia potilaita. On tärkeää osata toimia tällaisten potilaiden kanssa ja turvata heidän henkensä ja terveytensä. On hyvä tiedostaa mahdollisia syitä, jotka ovat johtaneet potilaan itsetuhoisuuden partaalle. Näin pystymme ymmärtämään potilasta ja tukemaan häntä eteenpäin elämässään. Lisäksi kykenemme myös ohjaamaan hänet tällöin paremmin oikean hoidon piiriin.


Lähteet:

https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/tietoa_mielenterveydesta/nuorten_mielenterveysongelmat/Pages/itsetuhoisuus.aspx
http://www.stat.fi/til/ksyyt/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti