28.2 Hoitotyö Psykoosisairaudet.
Psykoosin ja skitsofrenian erot?
Psykoosi on mielen häriö jossa ihmisen kyky havannoida todellisuutta on huonontunut. Psykoosi on yleinen nimitys mielenterveyden häiriöille joissa potilas menettää ainakin osin kosketuksen todellisuuteen.
"Kolmella prosentilla suomalaisista esiintyy elämänsä aikana vähintään yksi psykoosijakso, joista 0,9 prosenttiyksikköä liittyy skitsofreniaan, 0,4 prosenttiyksikköä alkoholin liialliseen käyttöön, 0,35 prosenttiyksikköä vakavaan masennukseen ja 0,32 prosenttiyksikköä skitsoaffektiiviseen häiriöön." (Perälä. 2007.)
Skitsofrenia on pitkittynyt pskoosi jakso, kun psykoosijakso on kestänyt n.1kk aletaan yleensä puhumaan skitsofreniasta. Skitsofrenia on periytyvä sairaus, mutta ympäristö vaikuttaa myös taudin syntyyn.
Skitsofrenia voidaan diagnosoida hyvinkin erilaisin oirein, mutta keskeisiä oireita on todellisuudentajun heikkeneminen, jaksamattomuus ja aistiharhat.
Skitsofrenialla on hyvin erillaisia sairauspolkuja, joillain on yksi psykoosijakso, toisilla sairaus voi vaihdella oireettoimien ja psykoottistenjaksojen välillä kun taas osalla voi olla jatkuvaa psykoottisuutta.
Ennakko-oireet
Oireita voi ilmetä hyvinkin erilaisissa muodoissa. Henkilöllä voi ilmetä mielialan vaihtelua, lisääntynyt vaikeus tuntea nautintoa, itsetuhoisuutta, unihäiriöitä, huumeiden lisääntynyttä käyttöä ja henkilö voi alkaa tupakoimaan. (skitsofreniainfo)
Hoitamattomat oireet
Hoitamattomat oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin ennakko-oireet, tarpeeksi pitkälle edenneet ja hoitamattomat ennakko-oireet vahvistuvat ja esiintyvät aggressiivisemmin. Tämä ei tarkoita kuitenkaan, että henkilö olisi aggressiivinen ja usein jos aggressiivisuutta ilmenee se purkautuu henkilöön itseensä.
Hoito (skitsofrenia)
Sairastunut ei usein ymmärrä omaa sairauttaa, eikä osaa näin hakeutua hoitoon sillä ei ymmärrä sitä tarvitsevansa, tällöin hoidon järjestäminen jää usein potilaan omaisten hoidettavaksi.
Potilaan taudin kulku on usein yksilöllinen ja niin on myös hoito, hoidossa keskeistä on erilaisten hoitojen yhdistäminen ja kokonaiskuvan saantia siitä mikä hoito auttaa potilasta parhaiten.
Hoito suoritetaan pääosin avohoidossa ja hoidon tavoitteina on poistaa tai lieventää skitsofrenianoireita, poistaa psykoosijaksot tai vähäntää niiden määrää ja parantaa potilaan elämänlaatua.
Hoitosuhteen kestävyys ja potilaan perhe- ja verkostokeskeskeinen hoito, liitettynä hyvään ja moniammatilliseen hoitosuunnitelmaan ja sopivaan lääkehoitoon antaa yleensä parhaita tuloksia (Käypä hoito)
Mietintä: Psykoosisairauksista on ihmisillä monenlaisia mielikuvia, ja lähtökohtaisesti mielikuvina nähdään vain skitsofreniaa sairastava "hulluna" joka on kokoaikaisesti psykoosissa vaikkei asia näin ole. Hoitamaton psykoosisairaus saattaa oireilla hyvinkin voimakkaasti ja potilas voi olla vaaraksi itselleen, mutta harvoin ympäristölleen. Hyvin hoidettuna potilas saattaa päästä kokonaan oireista pois tai oireet vähenevät paljon ja henkilö voi elää tavallista arkea.
Lähteet:
http://www.terve.fi/skitsofrenia/skitsofrenia
http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%A4iri%C3%B6t/skitsofrenia
http://www.skitsofreniainfo.fi/oireet/miten-psykoosin-ennakko-oireet-tulisi-huomioida-sairastumisen-jalkeen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykoosi#cite_note-3
https://fi.wikipedia.org/wiki/Skitsofrenia#Hoito
https://www.mielenterveystalo.fi/Pages/default.aspx
Kuhanen, Oittinen, Kanerva, Seuri, Schubert. Mielenterveys-hoitotyö. 2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti