maanantai 6. maaliskuuta 2017

Psykologia ja psykiatria

Psykologia on tiede, joka tutkii mieltä ja käyttäytymistä huomioiden sekä tietoiset että tiedostamattomat kokemukset kuin myös ajatukset. Psykologia on jakautunut erilaisiin koulukuntiin, jotka tutkivat ihmisen toimintaa erilaisista näkökulmista. Tunnettuja koulukuntia ovat muun muassa psykoanalyysi, behaviorismi, kognitivismi ja analyyttinen psykologia. Psykologi on käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Hänen työnkuvansa on useimmiten suoraa asiakasvastaanottotyötä, jossa psykologi pyrkii kuuntelemaan potilasta ja keskustelemaan tämän kanssa mieltä painavista asioista. Tärkeää on löytää positiivisia asioita potilaan elämästä, vaikka tästä tuntuisikin siltä, ettei mitään hyvää ole enää jäljellä. Näissä tapaamisissa voidaan tehdä myös psykologisia testejä, jotta psykologi pystyy arvioimaan potilaan psyykkisiä ominaisuuksia. Testit ovat standardoituja, ne toistetaan aina samalla tavalla ja niistä odotetaan tiettyjä vastauksia. Tunnettuja testejä ovat esimerkiksi Wechslerin testit.


http://www.hogrefe.fi/_img/product_images/625.jpg

Psykiatria on lääketieteen erikoisala, joka tutkii ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä. Tieteellinen pohja psykiatriassa on aivotutkimuksessa sekä käyttäytymis- ja sosiaalitieteissä. Ammattinimike psykiatriaan erikoistuneelle lääkärille on psykiatri. Psykiatri voi toimia esimerkiksi nuorisopsykiatrina, lastenpsykiatrina tai oikeuspsykiatrina. (Lönnqvist ja Lehtonen 2014) Vain psykiatrilla on lupa asettaa lääketieteellisiä diagnooseja. Diagnooseja on järjestelty erilaisiin tautiluokituskokonaisuuksiin, joista tunnetuimpia ovat ICD-10 ja DSM-5. ICD-10 on Maailman terveysjärjestö WHO:n tuottama tautiluokitusjärjestelmä, josta löytyy kaikki tunnetut diagnoosit ja niiden koodinumerot. DSM-5 on taas Amerikan Psykiatriyhdistys APA:n julkaisema teos, joka sisältää pelkästään mielenterveydenhäiriöihin liittyvät tautiluokituksen koodinumeroineen.

Sairaanhoitaja voi työskennellä mielenterveyden häiriöistä kärsivän potilaiden parissa esimerkiksi psykiatrisella osastolla. Sairaanhoitajan työtehtäviin kuuluu muun muassa arjen pyörittämisessä avustaminen, lääkehoidosta huolehtiminen, voimavarojen etsiminen ja joissain tapauksissa myös niin sanotusti ”vangin vartijana” toimiminen. Sairaanhoitajasta voi tulla myös psykoterapeutti, jos hän suorittaa tarvittavat lisäopinnot. Psykoterapia tarkoittaa ”terveydenhuollon tavoitteellista toimintaa, jolla hoidetaan psyykkisiä vaikeuksia psykologisin menetelmin” (Mielenterveystalo 2017). Tyypillisin psykoterapian menetelmä on keskustelu. Lisäksi nykytiedon mukaan psykoterapia on tehokasta ja vaikuttavaa hoitoa. Psykoterapia voi olla 6-20 käyntistä lyhytkestoista terapiaa tai useamman vuoden pituista pitkäkestoista terapiaa.


Mitä voimme poimia tästä?

Ensihoitajina tulemme varmasti kohtaamaan mielenterveyden häiriöistä kärsiviä potilaita. On siis tärkeää, että ymmärrämme perusteet erilaisista mahdollisista hoitokeinoista ja että osaamme ohjata tarvittaessa potilaan oikean hoidon piiriin.


Lähteet:
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/Hoitomuotoja/Pages/Psykoterapia.aspx
Psykiatria, Lönnqvist Jouko 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti