Kehityspsykologiassa kävimme läpi ihmisen kehitysaskeleita eri teorioiden pohjalta ja mikä on ominaista millekkin kehitysvaiheelle kunkin teorian mukaan. Nämä kehitysvaiheet oli lähtökohtaisesti jaoteltu ihmisen iän ja sukupuolen mukaan, seuraavaksi avaan enemmän näitä teorioita ja mikä on millekkin teorialle ominaista.
1.Havighurst "Kehitystehtävät" -1948
Havighurst on jaotellut ihmiselle erilaisia kehitystehtäviä eri ikäkausille, hänen mukaansa eri-ikäisiin ihmisiin kohdistuu erilaisia normatiivisia odotuksia joita hän kutsui kehitystehtäviksi. (Nurmi, Ahonen, Lyytinen, Lyytinen, Pulkkinen, Ruopila. 2014: 149). Kehitystehtävien läpikäynti ei tarvitse kaavamaista suorittamista, mutta jos jokin vaihe jää välistä voi se olla esteenä muiden kehitystehtävien suorittamiselle. Nämä kehitystehtävä eivät ole konkreettiasia tehtäviä joita ihmisen tulisi suorittaan vaan käsitteellisiä, esimerkiksi leikki-ikäisenä (2-6v) ihmisen minäkäsityksen kehittyminen (The Psychology Notes HQ. 2013). Havighurstin Kehitystehtävät ovat kulttuurisidonnaisia sillä sen mikä on "normaalia" riippuu hyvin paljon kulttuurista jossa ihminen elää, mutta hänen teoriansa on silti kattava ja voisin uskoa että hänen teoriastaan löytyy monia samaistumiskohtia kulttuurista riippumatta.
"Kehitystehtävien lähtökohdat:
- Fyysisestä kehityksestä kumpuavat tehtävät: kävelyn opettelu, pidätyskyky, käyttäytyminen sukupuolen mukaan…
- Henkilökohtaisten arvojen luomat tehtävät: ammatin valinta, ideologian rakennus…
- Yhteiskunnan painostuksesta lähtevät tehtävät: lukemaan oppiminen, kunnon kansalaisuus…"
2.Levison "Siirtymät aikuiselämässä" -1978
Levisonin teoria ottaa erilaisen näkökulman aiheeseen, hänen teoriansa pohjautuu enemmän siihen mitä ihminen kokee eri aikuisuuden siirtymävaiheissa. Hänen mukaansa muutoksia tapahtuu ihmisessä seuraavissa asioissa:
- suhtautumisessa toisiin ihmisiin
- ajan kokemuksessa
- oman elämän kokemisessa turvalliseksi/uhatuksi
- itsensä kokeminen eläväksi/pysähtyneeksi
Siirtymät aikuisuudessa (Study.com) |
Levisonin mukaan keskeistä eri kausien vaihtelussa on muuttunut kokemus ajasta, ikääntyville uudistuminen saattaa aiheuttaa muutosvaiheen, "ikäkausikriisi"
Lähtökohtaisesti Levisonin teoriaa voisi pitää "raakana" sillä hänen teoriassaa vanheneminen ei nähdä juuri kuin kriisinä jossa tulevaisuus kuolee ja ovet sulkeutuvat. Tästä kriisistä ihminen voi selvitä joko kehittämällä itseään tai jähmettyä ja katkeroitua.
3.Eriksonin kehitysteoria:
Viereisessä kuvaajassa näkuu Eriksonin teoria ihmisen kehityksestä ja minkälainen psyykkinen haaste ihmisellä on missäkin elämänvaiheessa. Eriksonin teoria on ihmiselle hyvin henkilökohtainen ja se miten ihminen selviytyy kustakin psyykkisestä haasteesta vaikuttaa hyvin paljon ihmisen tulevaa elämää. Esimerkiksi peruskoululaisen haasteena on oman identiteetin kehittäminen ja löytäminen.
Ihmisen kehitys on monipuolinen ja monimuotoinen tapahtumakulku, se koostuu useista vaiheista ja tapahtumasarjoista mutta se kuvaa paljon myös jatkumoa. (Nurmi, Ahonen, Lyytinen, Lyytinen, Pulkkinen, Ruoppila. 2014:14).
4.Kiintymssuhdeteoria,
Kiintymissuhteen muodostaminen on vauvalle välttämätön, koska kiintymyssuhteen muodostaminen aikuiseen on välttämätön ei se tarvitse juuri virikkeitä, vauvan kiintymysprosessi on esiviritetty.. (Bowlbyn.1978).
Äärimmäisissä tilanteissa lapsen ja hoivaajan välille ei synny kiintymyssuhdetta, sillä yleensä lapsen ja hoivaajan välille syntyy jonkinlainen kiintymyssuhde vaikkei se aina olisikaan myönteinen tai lapselle terve. Lapsi tottuu erilaisiin hoivakokemuksiin, mutta varhain syntyneet traumat ovat vahingollisia lapsen kehittyvälle keskushermostolle.
Kiintymyssuhteiden luokittelu perustuu Mary Ainsworthin havaintoihin ja niiden pohjalta kehitettyyn vieras tilanne -menetelmään (Strange Situation) (Ainsworth ym. 1978). Yhdessä tutkijatovereidensa kanssa Ainsworth esitteli kolme kiintymyssuhdekategoriaa, joista yksi arvioitiin turvalliseksi (kirjainsymboli B) ja kaksi turvattomiksi.
Lähteet:
Nurmi, Ahonen, Lyytinen, Lyytinen, Pulkkinen, Ruoppila. Ihmisen psykologinen kehitys:2014
http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo94437.pdf
https://psychenet.wordpress.com/mielen-tutkimus-ja-hoito/kiintymyssuhdeteoria/
http://epub.lib.aalto.fi/fi/ethesis/pdf/13573/hse_ethesis_13573.pdf
https://www.psychologynoteshq.com/development-tasks/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti